Aan de slag met Mijn Bibliotheekprofiel

Wie lid is van de bibliotheek kan zich voor een aantal acties op de bibliotheekwebsites registreren en aanmelden. Het account dat je daarmee creëert noemen we het Mijn Bibliotheekprofiel.

Instructievideo

Met je Mijn Bibliotheekprofiel kan je:

• ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
  • de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken (cloudLibrary)…
  • een overzicht van kosten bekijken
  • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst
  • lijstjes maken en favoriete bibliotheekitems bewaren
  • Mijn Leestipper

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheekprofiel aan?

Surf naar knokke-heist.bibliotheek.be en klik op “Aanmelden bij Mijn Bibliotheek” rechtsboven op de site.
Klik vervolgens op “Maak een profiel aan” en dan vervolgens op de aanmeldpagina op de link “Maak een profiel aan”.
Volg de stappen van het registratieformulier:

1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder".

2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".

3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".

4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".

5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”.

6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Hoe voeg je extra lidmaatschappen toe aan een Mijn Bibliotheekprofiel?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘bibliotheken en lidmaatschappen’. Daar zie je een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen (zie stap 2 en 3 in de vorige rubriek).

Uitleningen en verlengen

Kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘Uitleningen en verlengen’. Materialen die in jouw bezit zijn zullen terug te vinden zijn onder deze knop. Je kan je materialen verlengen door op de knop ‘Verleng’ te klikken. De uitleentermijn is 28 dagen en verlengen is tweemaal mogelijk.

Let op: Materialen die reeds door anderen gereserveerd zijn kun je niet meer verlengen. Deze breng je terug naar de bib.

Reserveringen

Reserveringen beheren

Kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘Reserveringen’. Materialen die je reeds hebt gereserveerd zijn zullen terug te vinden zijn onder deze knop. Een reservering annuleren doe je via de knop ‘Reservering annuleren’.

Nieuwe reservering plaatsen

Kies een item: zoek in de catalogus naar het gewenste materiaal. Zowel uitgeleende als beschikbare materialen zijn reserveerbaar. Klik vervolgens op ‘Reserveer’ en vervolgens op ‘Ga verder’. Kies je afhaallocatie: Bibliotheek Scharpoord, Filiaal Heist of Uitleenpost Westkapelle. Klik op ‘Bevestig’.

Je wordt per e-mail of per brief verwittigd als je reservering klaarstaat.

Kosten

Kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘Kosten’. Gemaakte kosten zoals de aanrekeningen van telaatgeld worden hier weergeven. Openstaande bedragen kunnen ter plaatse afgerekend worden aan onze RFID-scan of aan de balie.Er is ook de mogelijkheid om online te betalen. De betaling aan de RFID gebeurt via bancontact, aan de balie kan cash betaald worden.

Leenhistoriek

Kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘Leenhistoriek. Uw leenhistoriek wordt niet bijgehouden tenzij u dit activeert.

Lijsten

Kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie ‘Lijsten’. Hier zie je al jouw aangemaakte lijsten.

Een lijst aanmaken?

Klik op ’Nieuwe lijst aanmaken’ en geef je lijst een naam, zoals bijvoorbeeld ‘Nog te lezen’. Zoek in de catalogus naar materialen die je op het lijstje wil zetten en klik op ‘Zet op lijst’. Vervolgens kies je in welke lijst je de titel wil opslaan.

Digitale collecties van de bib bekijken

Je Mijn Bibliotheekprofiel heb je nodig om aan te melden bij volgende collecties:

• GoPress krantenarchief
    Klik in de catalogus op ‘Krantenarchief’ en zoek artikels en berichten in een dagelijks geüpdate persdatabank van meer dan 70 nationale en internationale geschreven, online en audiovisuele bronnen.

• Fundels
    Fundels is een interactieve app om kinderen (meer) te laten lezen. De app is gericht op taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Via je computer, tablet of smartphone komen bestaande prentenboekjes en AVI-boekjes tot leven.

• E-boeken
    Via de gratis CloudLibrary-app lees je e-boeken op je smart-phone of tablet. Heb je zelf een e-reader? Dan kan je de boeken van CloudLibrary ook op je eigen toestel plaatsen. Meer info via knokke-heist.bibliotheek.be/e-boeken-online

Online (her)inschrijven

Je kan ervoor kiezen een verlopen lidmaatschap online te verlengen of bij nieuwe klant een lidmaatschap online aan te maken.